به طور خلاصه: VoIP ) Voice Over IP ) معروف به ویپ ، تکنولوژی انتقال صدا روی بستر شبکه است که امکان برقراری تماسهای تلفنی را روی بستر شبکه IP فراهم می آورد.
تاریخچه تلفن تحت شبکه : تا 30 سال پیش واژهای به نام اینترنت وجود نداشت و ارتباط محاورهای تنها از طریق شبکه عمومی تلفن (PSTN) امکان پذیر بود.
همچنین ارسال داده به ویژه در فواصل دور هزینه ی بسیاری به دنبال داشت. اما در طی چند سال گذشته شاهد پدیدههایی جذاب بودهایم.پیشگامان عرصههای علمی به این نتیجه رسیدند که میتوان یک سیگنال را به صورت دیجیتال و در یک مسافت طولانی ارسال نمود. به این منظور باید قبل از ارسال سیگنال، آن را با استفاده از یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) و مجددا آن را به آنالوگ تبدیل نمود.نسل جدید ارتباطات از طریق چت و پست الکترونیکی برقرار شد و تجارت در سایه وب تولدی دوباره یافت.
حال ما شاهد انقلابی واقعی در جهان ارتباطات هستیم.
افراد با استفاده از:
رایانه شخصی ، تلفن همراه و اینترنت به امور کاری خویش می پردازند و یا بیشتر اوقات فراغت خود را در این دنیای بی کران سپری میکنند.
تبادل اطلاعات (تصویر، صدا و مستندات) را به راحتی انجام میدهند و با استفاده از نرم افزارهای کاربردی از طریق اینترنت به گفتگو با یکدیگر میپردازند.
تمامی این مسایل امروزه در سایه یک تکنولوژی انجام میشود که گسترش روز افزونش تمامی ارتباطات را تحت الشعاع قرار داده و آن تکنولوژی VoIP است. فناوری ویپ (VoIP) نظیر آنچه اشاره گردید کار میکند.
در ابتدا، صدای دیجیتال شده در بستههای اطلاعاتی قرار میگیرد و پس از ارسال در مقصد مجددا به صدا تبدیل میشود. با ذخیره اطلاعات به فرمت دیجیتال میتوان بر روی آنها کنترل بهتری را اعمال نمود.
مثلا میتوان:
آنها را فشرده مسیرشان را تعیین و یا به یک فرمت جدید تبدیل نمود.
شبكههاي تلفني آينده مراكز VOIP نيز همانند مراكز مخابراتي سنتي ميتوانند شماره تلفني را به صورت اختصاصي به يك كاربر اختصاص دهند.
اين شمارههاي تلفني از طريق مراكز اينترنتيVOIP در اختيار كاربران قرار مي گيرد، مانند يك آدرس پست الكترونيكي به همراه يك كلمه عبور محافظت ميشود. از طريق اين شماره كاربران مي توانند به مركز اينترنتي مزبور متصل شوند و IP دستگاه VOIP خود را به اين مركز اعلام كنند.
در نتيجه كاربران ديگر توسط شماره تلفن خود به مركز VOIP متصل ميشوند و شمارهاي كه قصد تماس با آن دارند را در اختيار مركز قرار داده و IP مقصد را دريافت ميكنند و از طريق پروتكلIP يك تماس تلفني را آغاز ميكنند.
از چنين شبكههايي با عنوان شبكههاي مخابراتي آينده ياد ميشود و پيشبيني ميشود كه به سرعت جايگزين شبكههاي مخابراتي كنوني شوند.
دلايل اصلي اين جايگزيني برتريهايي است كه شبكههاي مخابراتي آينده به شبكههاي مخابراتي كنوني دارند و در زير به برخي از آنها اشاره ميكنيم:
خوب بود
بروبالا